Από το αμπέλι στο ποτήρι μας!!

Ένα ταξίδι στη διαδικασία που ακολουθείται για να φτάσει το κρασί στο ποτήρι μας. Ένα ποτό που μας έρχεται από τα αρχαία χρόνια, με τόσο μεγάλη χρήση, όχι μόνο απλή καθημερινή αλλά και τελετουργική πολλές φορές. Κι όμως κάποιες φορές δε γνωρίζουμε ή γνωρίζουμε μόνο λίγα πράγματα γι’ αυτό.

Τα παιδιά της Στ1’ του σχολείου μας όμως ανακάλυψαν, έμαθαν, συμμετείχαν βιωματικά στο ταξίδι αυτό μέσα από το διαθεματικό πρόγραμμα στο οποίο πήραν μέρος με τίτλο <<Από το αμπέλι στο ποτήρι>>. Και όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία στον τόπο μας γιατί συνδέονται με την τοπική πολιτιστική μας κληρονομιά αφού το κρασί αποτελεί βασικό προϊόν της Σάμου.

Ανακάλυψαν λοιπόν πώς μεγαλώνει, πώς αναπτύσσεται το αμπέλι, πώς επεξεργαζόμαστε το σταφύλι, αλλά και πώς αξιοποιούμε το κρασί.

Συγκεκριμένα, ανά ομάδες συνέλεξαν πληροφορίες και έφτιαξαν αφίσες τις οποίες παρουσίασαν στο σύνολο της τάξης για τα παρακάτω θέματα:

  • Το αμπέλι ως φυτό και τις συνθήκες καλλιέργειάς του.
  • Τον τρύγο ως διαδικασία τόσο με την παραδοσιακή όσο και με τη σύγχρονη μορφή του.
  • Τα τραγούδια και τα έθιμα του τρύγου.

Μελέτησαν τη σχέση του κρασιού με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μελέτησαν όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται με βάση το σταφύλι καθώς και τα διαφορετικά είδη κρασιών.

Συνέλεξαν συνταγές, ζωγράφισαν και δοκίμασαν διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών.

Μαζί με την Γ’ τάξη αποφάσισαν να αναπαραστήσουν τη διαδικασία του τρύγου στο σχολείο. Συγκεκριμένα έφεραν σταφύλια στο σχολείο και τα παιδιά τα πάτησαν με τα χέρια τους και έφτιαξαν μούστο. Στη συνέχεια τον μετέφεραν σε γυάλινα βάζα για να γίνει η ζύμωση και η μετατροπή του μούστου σε κρασί.

Από όλη τη διαδικασία δε θα μπορούσε να λείπει η επίσκεψη στον Ε.Ο.Σ. Σάμου, έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας. Εκεί τα παιδιά έμαθαν για τη λειτουργία του συνεταιρισμού, τα είδη των κρασιών, για τη διαδικασία της ζύμωσης και της παλαίωσης του κρασιού, ενώ επισκέφθηκαν και το λαογραφικό μουσείο του Ε.Ο.Σ. που φιλοξενεί αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για τον τρύγο. 

Οι εκπαιδευτικοί

Μαρία Θεοδωρίδου, Γ Τάξη

Αλεξία Φισφή, Στ1 Τάξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *